Ajankohtaista

18.12.2012: Kestävän kalastuksen viehe 2012 -kilpailu ratkennut!

Saimaan lohikalat -hanke järjesti kuluneena vuonna yhteistyössä Erä-lehden kanssa viehekilpailun. Kilpailun tarkoituksena oli haastaa vieheiden valmistajat ja kalastajat pohtimaan, kuinka vieheistä kaloille aiheutuvia vaurioita voitaisiin välttää, kalastavuutta unohtamatta.

Suuri osa kaloista saadaan alamittaisina, jotka tulee kalastuslain mukaan vapauttaa välittömästi takaisin vesistöön. Monilla alueilla myös rasvaevälliset taimenet ja lohet on vapautettava.Kilpailuun saapui yhteensä 11 viehe-ehdokasta. Tiukan kisan voittajaksi valikoitui Ottivieheen "Ässä". Toiseksi sijoittui Vissi Vieheen "Pensseli 12" ja kolmanneksi Teemu Tourun "Ruotu-uistin".

Perinteinen suomalainen koukutustapa vaapuissa on kolmen kolmihaarakoukun käyttäminen. Kala tarttuu usein monesta koukusta ja on hankala irrottaa.

Ylimääräiset koukut aiheuttavat esimerkiksi silmä- ja kidusvaurioita. Vauriot voivat johtaa mm. verenvuotoon ja kalan kuolemiseen. Koukkuja poistamalla vaurioita ja kuolevuutta voidaan vähentää merkittävästi.


Kuva: Toinen koukku suussa, toinen kiduksissa. (Jari E. Hakala)

Palkituissa vieheissä on huomioitu kestävän kalastuksen periaatteet. Muita arvostelukriteereitä kilpailussa olivat innovatiivisuus, laatu ja kalastavuus. Voittajaviehe on koukutettu kahdella väkäsettömällä yksihaarakoukulla.

Tällaisesta vieheestä kala on erityisen nopea tarvittaessa vapauttaa. Kisan kakkonen ja kolmonen turvautuivat yhden kolmihaarakoukun käyttöön, joka osoittautui myös toimivaksi ratkaisuksi.

Viehekalastuksessa käytettävien koukkujen määrään ja malleihin on asetettu tiukkoja rajoituksia esimerkiksi Ruotsissa ja Kanadassa. Suomessa vain harvoissa kalastuskohteissa on vastaavia rajoituksia.

"Vieheessä ei tarvita kolmea kolmihaarakoukkua, kalaa saa myös pienemmällä koukkumäärällä. Kisan parhaat edustavat sitä suuntaa, johon toivomme viehekehityksen menevän", toteaa Mirko Laakkonen Saimaan lohikalat -hankkeesta.

Tutustu kaikkiin kilpailuvieheisiin tarkemmin tästä linkistä!Takaisin
 

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Järvi-Suomen kalatalouspalvelut 

Toimialue: Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme 
ely