Ajankohtaista

11.09.2020: Karjalainen: Pohjois-Karjalan Sähkö purkaa satavuotiaan Louhikosken voimalaitoksen Nurmeksessa - Saramojoki vapautuu kokonaan luonnolliseksi jokireitiksi kaloille

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy aikoo purkaa Nurmeksessa sijaitsevan Louhikosken vesivoimalaitoksen. Voimalaitoksen purkamisen myötä Saramojoki vapautuu luonnolliseksi jokireitiksi.

PKS on valmistellut haketta kaksi vuotta yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, Nurmekseen kaupungin, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton, ely-keskuksen ja paikallisten rahoittajien sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Suunnitelman mukaan joki voitaisiin nopeimmillaan vapauttaa muuhun käyttöön jo ensi vuoden syksyllä. Hankkeen toteuttaminen vaatii vesilain mukaisen luvan. Voimalan purkamisen kokonaiskustannukset ovat 1,7 miljoonaa euroa. PKS luopuu voimalaitoksesta korvauksetta.

Saramojoki on kolmanneksi suurin Pieliseen virtaavista joista, ja sen latvat sijaitsevat Pohjois-Karjalan ja Kainuun raja-alueiden vaaroilla. Jokireitin latvavesistöjen ja Pielisen välinen korkeusero on noin 115 metriä, ja jokireitillä on runsaasti koski- ja virta-alueita.

Pielinen ja siihen laskevat virtavedet ovat erittäin uhanalaisen Vuoksen järvitaimenen keskeistä elinaluetta. Saramojoki sivuhaaroineen tulee vapaana virtaavana laajentamaan järvitaimenen lisääntymis- ja kasvualuetta merkittävästi.

Lue koko uutinen Karjalaisen nettisivulta.Takaisin
 

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Järvi-Suomen kalatalouspalvelut 

Toimialue: Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme 
ely