Ajankohtaista

18.07.2012: Mitä Saimaan lohikalat -hankkeelle kuuluu?

Saimaan lohikalat -hanke etenee projektisuunnitelman mukaisesti. Kevään aikana vierailtiin suuressa osassa mukaan valituista kalastusalueista ja osakaskunnista. Loput kohderyhmistä tavataan tulevan syksyn aikana. Vastaanotto on ollut pääsääntöisesti positiivinen.

Lohikalojen tilanteesta ollaan laajasti huolestuneita kalastajien keskuudessa. Tämä kävi selvästi ilmi esimerkiksi keväällä tekemässämme postikyselyssä. Kalastajat toivovat mm. saaliskiintiöitä sekä vapa- ja verkkomäärien rajoittamista.

Hanke ja lohikalat ovat olleet mukavasti esillä mediassa. Hankkeessa on tuotettu myös viestintämateriaalia (esite, kynä, tarra jne.). Näitä jaetaan mm. kesätapahtumissa.

Syksyllä jatketaan tapaamiskierrosta ja ensi vuonna tavataan kaikki kohderyhmät uudelleen. Silloin tulisi tehdä yhdessä valmisteltujen suunnitelmien pohjalta uudistuksia kalastuksen järjestämiseen eli käytännössä muutoksia kalastussääntöihin kullakin alueella. Toiveena tietysti on, että saamme aikaan kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja.

Lohikalojen turvaksi tarvitaan tiukempaa kalastuksen sääntelyä. Kestävän kalastuksen periaatteisiin pohjautuvilla päätöksillä lohikalakantoja voidaan vahvistaa, mikä mahdollistaa myös kalastuksen jatkuvuuden tulevaisuudessa. Nykyistä paremmat lohikalakannat ovat kaikkien etu.

Olemme mukana seuraavissa kesätapahtumissa, joten tulkaahan juttelemaan!

Paalasmaan mökkiläispäivät, Juuka 20.7.2012
Suur-Saimaan lohimestaruus, Paasivesi 11.8.2012
Mikkelin kalamarkkinat 17.-18.8.2012
Valtakunnallinen kalastuspäivä, Joensuu 29.8.2012
Kalaryssäys, Kuopio 7.-8.9.2012
Muikku ja Pottu, Lappeenranta 15.-16.9.2012
Vuoksen kalamarkkinat, Imatra 22.-23.9.2012


Mirko Laakkonen
projektipäällikköTakaisin
 

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Järvi-Suomen kalatalouspalvelut 

Toimialue: Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme 
ely